Menü Bezárás

Fűtés

Amikor egy beszélgetés, a klímaberendezéssel való fűtésre terelődik, akkor a legtöbb esetben ez a felkiáltás hangzik el: „Persze, aztán majd fizetem a villanyszámlát! Óránként 3,5 Kw! Tudod mi pénz az?”

Tegyük helyére a dolgokat.

Egy klíma nem annyi áramot fogyaszt, mint amennyi a névleges fűtési, illetve hűtési teljesítménye. Ezt a benne keringő modern hűtőközegnek és technológiának köszönhetjük. Minden hűtőközegnek van egy COP, SCOP értéke. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a gép 1 egységnyi felvett villamos energiából, hány egységnyi fűtési, vagy hűtési energiát tud előállítani. A mai modern hűtőközegek értékeit vehetjük átlagosan 5-nek. Ezért a névleges, a fenti példában említett 3,5 Kw (3500 watt) teljesítményt, el kell osztani 5-el és így kapjuk meg a klíma fogyasztását! Kb. 700 watt. 36 Ft/óra/1 Kw szorozva 0,7-el. Az eredmény maximum 25,20 Ft /óra. Ez a teljesítmény egy kb. 35 m2-es helyiségbe elegendő. (Hűtésnél is így kell számolni.)

Az energiatakarékosságon túl is sok előnye van a klímával való fűtésnek.

Tiszta – nincs hamu, nem kell fát behordani, hasogatni, takarítani, nincs életveszélyes füstgáz. megszűri a levegőt és a drágább készülékek ionizálni is tudják a belső légteret.

Azonnal érezhető a meleg, mert a befújt levegő irányítható és akár közvetlenül arra a területre terelhető, ahol éppen tartózkodunk.

A klímák képesek arra, hogy a lakást 8 C fokon tartsák, minimális energia felhasználással! Nem kell a ritkán használt ingatlant vízteleníteni, nem hűlnek ki a falak.

Sokkal olcsóbb egy lakás klímatizálásának kiépítése, mint egy központi fűtés beszerelése a már kötelező kondenzációs kazánnal. Ráadásul nyáron hűteni is fog! Két legyet ütünk egy csapásra!

Mivel minden modern klíma hőszivattyú, ezért „H” és „G” tarifa igényelhető az áramszolgáltatótól. Ezek a tarifák, többnyire a felére csökkentik a berendezés által elfogyasztott áram számláját!

Sokan napelemeket szerelnek fel és a megtermelt energiával üzemeltetik a berendezéseiket.

A Fázom-Klíma Bt. által forgalmazott márkák mindegyike kifejlesztette a fűtésre optimalizált klímaberendezéseit. Ezek a készülékek többek között intelligens önleolvasztó programmal és külső csepptálca fűtéssel rendelkeznek. A gépek egész télen, megállás nélkül üzemelhetnek, akár -24C fokos külső hőmérsékletig!