Menü Bezárás

Télen hogy tud fűteni egy klíma berendezés?

Minden klíma berendezésben található egy ún. hűtőkör!

Hűtés: A hűtőközeg mondjuk, jobbra áramlik a körben, amikor a berendezés hűt. Ilyenkor a hűtőközeg a beltéri egységben párolog el! A párolgás hőt von el és lehűl a beltéri belső (lemezes) része. Ott hideg levegő és kondenzációs cseppvíz képződik és a ventilátor ezt a hideg levegőt fújja a szobába. Ugyanekkor a kültéri egység, a hűtőközeg által, a szobából kiszállított energiát (meleget) kifújja a szabadba!

A kültéri egységben található egy olyan szelep, ami képes arra, hogy megfordítsa a hűtőközeg útját fűtés esetén. Tehát balra fog áramlani.

Fűtés: Ilyenkor a folyamat megfordul. Fűtés esetén nem a beltéri egységben, hanem a kültéri egységben keletkezik kondenzációs víz, cseppvíz. Mínusz fokok esetén ez a cseppvíz befagyhat a kültéri egység aljába! Ezért kell a kültéri egység alsó tálcáját elektromos fűtéssel ellátni. Ez a fűtés nincs minden készülékbe automatikusan beépítve!!!

A legjobb, fűtésre optimalizált lakossági klíma berendezések -30 C fokig képesek fűteni, de ilyenkor a névleges fűtési teljesítményüknek csak egy részét, kb. 40-50%-át képesek leadni!