Menü Bezárás

Mennyit fogyaszt egy klíma?

Nagyon sokan (még villanyszerelők is) azt hiszik, hogy a klíma teljesítménye egyenértékű az elektromos fogyasztásával. Ez nem igaz!!!

A továbbiakban beszéljünk egy inverteres 2,5 kW teljesítményű mono (egy beltéri egységgel rendelkező) oldalfali split-klímáról.

A feltüntetett 2,5 kW a hűtési illetve a fűtési teljesítménye a berendezésnek. A fogyasztása kb. 500-600 watt/óra. Miért? Azért, mert a berendezés hőszivattyúként üzemel! Ez azt jelenti, hogy a berendezésben található hűtőközeg (köznyelven: gáz) képes a levegőben lévő energiát (hőt) kivonni a szobából és leadni a kültérbe, valamint fordítva, amikor a berendezéssel fűtünk. A hűtőközegnek van egy ún. COP értéke. Ez az érték a legújabb R32-es hűtőközeg esetében akár 6.91 is lehet!!!  (A feltüntetett érték a legoptimálisabb körülményeket modellezve született!) https://docs.lib.purdue.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2450&context=iracc

Átlagos körülmények között ez a COP érték 5 körüli.

Ez az érték egy arányszám. Azt mutatja meg, hogy 1 kW villamos energia felhasználásával, mennyi fűtési, vagy hűtési energiát képes előállítani.

Az áramfogyasztást úgy tudjuk kiszámolni, hogy a névleges teljesítményt elosztjuk a COP értékkel.

2500 / 5 = 500

Tehát egy 2500 kW-os készüléknek az elektromos fogyasztása 500 Watt/óra körüli. Mindez forintosítva kb. 20 Ft/óra. „H”, vagy „G” tarifával számolva 10 Ft/óra körüli.