Menü Bezárás

Karbantartás

Minden klímaberendezés gazdaságos és hibátlan üzemeléséhez elengedhetetlen a gépek karbantartása. Ez a kültéri és a beltéri egységekre egyaránt vonatkozik. Másodlagos ok a karbantartásra, hogy a légtérbe ne kerülhessen be, a Bacteria Legionella, azaz a légiós baktérium, ami súlyos betegséghez vezethet.

A berendezések szűrőiben, kondenzátorában, keresztáramú ventillátorában (lásd képek) felgyülemlett por a gép üzemképtelenségét is okozhatja, melynek javítási költségei, akár meglepően sokba kerülhetnek.

Az eliszapolódott cseppvíztálca, vagy az eldugult cseppvízcső belső leázásokat okozhatnak.

Ne hanyagolja el klímaberendezését!

Hogy milyen időközönként kell a klímaberendezését karbantartani, azt a helyszínen beszélje meg cégünk minősített szerelőjével.

Amennyiben a klímákat csak hűtésre használják, akkor normális viszonyok mellett, évente egyszer indokolt a karbantartásuk, tavasszal. Hűtés és fűtés esetén évente kétszer, tavasszal és ősszel.

Előfordulhat, hogy a környéken például egy nagyobb építkezés kezdődik. Ilyenkor a szálló por vastagon lerakódhat a kültéri- és a beltéri egységbe. Ilyen és ehhez hasonló esetekben indokolt az évente többszöri karbantartás. Dohányzó lakásban mindenképpen évente több alkalommal. Lakásfelújítás után is indokolt a karbantartás.

Amit a karbantartások alatt elvégzünk és ellenőrzünk.

Beltéri egységek szűrőinek tisztítása, cseppvíz tálca ellenőrzése, az elpárologtató portalanítása, a külső burkolatok portalanítása, speciális összetételű permettel az elpárologtató és a cseppvíz tálca fertőtlenítése a legionella baktériumtól, a befújt meleg vagy hideg levegő hőmérsékletének ellenőrzése digitális hőmérővel, a ventilátor hang ellenőrzése. Esetleges hibák felmérése.

Kültéri egységek kondenzátorának portalanítása kézi kefével, a cseppvíz elvezető cső kiömlő nyílásának ellenőrzése, levegő befújással, vagy víz beöntéssel ellenőrizve annak jól járhatóságát a beltéri egységig. A szerviz csonkok ellenőrzése. A szigetelések ellenőrzése. A nyomó és szívóoldali csővezetékek ellenőrzése. Jegesedés ellenőrzése. A kompresszor hang és a ventilátor hang ellenőrzése. A tartó konzol stabilitásának ellenőrzése. Esetleges hibák felmérése.

A karbantartási munkákba nem tartoznak bele a megállapított hibák javításai!